Nejlonzacskók vs. vászontáskák – tényleg zero waste a zero waste?

2020. október 19. 14:11 - Back2Bag

Néhány évvel, de akár néhány hónappal ezelőtt is még gond nélkül vettél le a polcról a kasszánál egy zacskót, amikor véletlenül nem vittél magaddal semmilyen szütyőt a vásárláshoz. (Ha eléggé környezettudatos vagy, már akkor sem tetted ezt gond nélkül, de a cikk most nem erről szól, így ez itt csak egy zárójeles megjegyzés.) Az utóbbi időben azonban – végre - leáldozóban van a nejlonok népszerűsége, ráadásul a környezetvédelmi jogszabályok is egyre szigorítják az elérhetőségüket.

A nejlonzacskók bevonásának híre gyorsan magával hozta, hogy sokan (cégek, hálózatok, magánszemélyek) ráálltak a többször használható vászontáskák gyártására, így többek között ezek kerültek a régi szatyrok helyére. A szépen logózott, mintás táskák azonban bár elsőre nagyon jó megoldásnak bizonyulnak a fenntartható jövő védelmének érdekében, ma már látszik, hogy ez sem lesz sokáig tartható megoldás.

Akkor most jobb-e a vászontatyó a zacskónál?

A kérdésre az első válasz az: igen. De nem biztos, hogy hosszú távon is megállja a helyét ez az állítás.

Ha ugyanis egy kicsi jobban megvizsgáljuk a kérdést, sajnos kiderül, hogy ezek a vászontáskák is bizony sok esetben nagy ökológiai lábnyommal készülnek, hamar tönkremennek, ráadásul könnyen koszolódnak, a foltokat is nehéz belőlük kiszedni, a sok mosás miatt elhasználódnak és ismét adhatunk egy pofont a hulladékcsökkentésnek.

Félreértés ne essék: borzasztóan jó irány a zero waste életmódra való törekvés, de a szétrongyolódott vásárlószatyrok szintén a kukában végzik. Tehát, mint minden területen, itt is szükség van az evolúcióra, elengedhetetlen az efféle termékek fejlesztése, hiszen a cél a hulladéktermelés visszaszorítása.

Tudjuk mi is ezt, hiszen a saját táskáinkat is folyamatosan fejlesztjük. A fent említett gondolat hívta életre a Back2bag egyik legújabb darabját is, a „TrailAir”-t. Mint tudjátok, minden modellünk légzsákokból, illetve autókárpitokból, bőrökből és biztonsági övekből készülnek, amelyek most már évek óta bizonyítják a strapabíróképességüket.

trialair.jpg

Bár alapvetően prémium táskákat készítünk, úgy éreztük, hogy érdemes lenne olyan terméket is piacra dobni, ami azok számára is elérhető, akik nem akarnak vagy tudnak beruházni egy komolyabb darabba. Ráadásul úgy találtuk ki ezt a típust, hogy kortól, nemtől függetlenül is mindenki számára jó szolgálatot tegyen. Mi több, a hátizsákot és a vállon hordott táskát rajongóinak is kedvezni akartunk – a TrailAir klasszikus, vállon hordható szatyor/táska, míg a TrailAir Back a népszerű gymbag formát követi. Bár nem tűnik formabontónak, az anyaghasználat miatt mégis az, hiszen a kedvenc légzsákvásznainkat használtuk, biztonsági övvel kiegészítve. Ezeket az anyagokat fokozott terhelésre készítették, így hidd el, a heti piacos bevásárlás sem fog neki gondot okozni.

gymbag.jpg

Azt szeretnénk mutatni, hogy ha jó irányba fejlődik egy termék, akkor igenis lehet olyan megoldást találni, ami egyszerre divatos, környezettudatos, ráadásul nem macerás. Hiszen, ha tudod, hogy ma például munka után biztos elszaladsz a boltba hazafelé, akkor a szükséges irataidat, pénztárcádat csak áthelyezed reggel egy ilyen táskába és nem kell még külön szatyrokkal is bíbelődnöd.

Minderről és a márka történetéről meséltünk a Jakupcsek Show-ban nemrég: ha szeretnél többet megtudni, hogyan csináljuk ezeket a táskákat és honnan jött az ötlet, akkor lesd meg itt: 

 

ke_pernyo_foto_2020-10-19_14_03_30.png 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://back2bag.blog.hu/api/trackback/id/tr3116245844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása