Karácsonyi utáni szemét?! Csökkentsd a mennyiséget!

2024. január 07. 10:11 - Back2Bag

Bár már túl vagyunk a nagy karácsonyi diliházon, mégis most látjuk csak igazán, hogy mi mindenre költöttünk, vagy épp mi mindent hagytunk magunk után decemberben. Egy amerikai felmérés szerint az ünnepek alatt 25 százalékkal több szemét termelődik háztartásonként. Magyar viszonylatról egyelőre nincs információnk, viszont ez információ is elég ahhoz, hogy legyen elképzelésünk a mértékekről. Óriási! 

Ebben a blogbejegyzésben arról írunk kicsit, hogy mennyi és/vagy milyen szemét keletkezik a karácsonyi ajándékozás során, és hogyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. (És ez csak a meglepetésekről szól, miközben tonnaszámra dobunk ki ételt, üveget vagy épp a karácsonyfákat ebben az időszakban...)

top-view-wrapped-presents-arrangement.jpeg

Még mielőtt belevágnánk a részletekbe, szögezzük le: a karácsonyi ajándékozásnak örülnünk, de közben érdemes odafigyelni arra, hogy a környezetünkre gyakorolt hatásunkat is minimalizáljuk.

  1. Csomagolópapírok és díszek:

A karácsonyi csomagolópapírok és díszek, szalagok hagyományosan nem újrahasznosíthatók, ami jelentős mennyiségű szemetet eredményez. Az aranyos csomagolások és a fényes díszek ugyan gyönyörűek, de rövid életűek. Fontoljuk meg az újrahasznosítható csomagolóanyagok, textilzacskók vagy más környezetbarát megoldások használatát.

closeup-red-gift-boxes-near-christmas-tree.jpeg

  1. Elektronikai hulladék:

A karácsonyi ajándékok között egyre gyakrabban szerepelnek elektronikai eszközök. Az elavult vagy meghibásodott elektronikai termékek komoly kihívást jelentenek hulladékkezelés szempontjából. Próbáljunk meg olyan ajándékokat választani, amelyek hosszú élettartamúak, és ha lehetséges, könnyen újrahasznosíthatók vagy javíthatók.

  1. Felesleges ajándékok:

A karácsonyi ajándékozás során gyakran előfordul, hogy olyan dolgokat kapunk, amelyekre valójában nincs szükségünk. Ezek a tárgyak hamar elveszítik értéküket, és a felesleges dolgokkal teli otthonok csak további szemétproblémákat teremtenek.

  1. Az ajándék körültekintő kiválasztása

Ha ezt a gondolatot követjük segíthetünk minimalizálni a szemétmennyiséget. Olyan termékeket választhatunk, amelyek hosszú élettartamúak, vagy élményeket nyújtanak, és/vagy nem járnak felesleges csomagolással.

karacsonyra.jpeg

Összességében a tudatos választásokkal és a környezettudatosság iránti elköteleződéssel csökkenthetjük a szemétmennyiséget, és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövőhöz. Az egyszer használatos trendek helyett válasszunk tartós és környezetbarát megoldásokat, és tegyük a környezetvédelmet az ünnepi időszak középpontjába.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://back2bag.blog.hu/api/trackback/id/tr9518297065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása