Hogyan lesz a légzsákból táska?

2021. június 22. 10:02 - Back2Bag

A légzsák az autók biztonsági berendezéseinek egyik legfontosabb eleme. Remélhetőleg funkció közben sosem látjuk őket és örökké a kocsink rejtett zugaiban pihennek. De mi a helyzet a roncs autókkal? És a bennük rejlő légzsákokkal?

img_7322.jpeg

Mielőtt belemennénk abba, hogy miként lehet egy légzsákból táska, fontos megjegyezni, hogy ezek a - nevezzük moduloknak - veszélyes hulladéknak minősülnek. Tárolásuk és esetleges megsemmisítésük is különös odafigyelést igényel.

Technikailag ezek a kezdeti modulok a kétezres években úgy működtek, hogy egy nátrium-azid, kálium-nitrát, és szilícium-oxid vegyület reagált a lassulásérzékelő impulzusára, majd „robbanáskor” nitrogén gáz és ártalmatlan szilikátok szabadultak fel, amely minimális égéstermékkel jár, ezért is érzékelhető füst, amikor a légzsák felrobban.

Tekintve, hogy nyugalmi helyzetben a légzsák patronokban a környezetre veszélyes vegyületek vannak, így a bontókban tárolt darabokat fontos „megsemmisíteni”.

img_7195.jpeg

Valójában innen ered a Back2Bag története is...

A családi vállalkozásként üzemelő bontónkban ugyanis hatalmas mennyiségű ilyen töltet pihent, majd miután elkezdtük az elsütésüket, kiderült, hogy a visszamaradt légzsák anyag, igazi kincs. Szuper erős, szinte elnyűhetetlen, ráadásul még szép színei is vannak.

Innentől kezdve pedig már szinte minden történelem...

A bontóban megforduló különböző alkatrészek, szövetek esetleges újrahasznosítása mindig is fejben volt, csak a megfelelő utat nem találtuk sokáig. Egészen addig, amíg ezeket a patronokat el nem kezdtük megsemmisíteni.

De akkor lássuk, hogyan jut el egy speciálisan a légzsákok elsütésére tervezett konténerből a tervezőasztalra a fennmaradó anyag.

img_7116_1.jpeg

Valójában az eldurrantás előtt leszerelik a szöveteket a modulokról, így már szinte azonnal fel is tudjuk őket használni. Bizonyos esetekben, majdhogynem az eredeti méretben és fazonban megmaradnak ezek a darabok, de tulajdonképpen, nincs olyan Back2Bag táska, amelyben valamilyen formában ne jelennének meg a légzsákszövetek.

Egyes modellek szinte teljesen ebből az anyagból készülnek, amelyek például biztonsági övből származó fogantyút, vállpántot kapnak, míg megint másik darabok a roncsautókból nyert kárpitból, bőrből születnek újjá táskák formájában, de a bélésük, ezeknek is újrahasznosított légzsákokból vannak.

legzsaktatyok.jpg

Avatatlan szem számára hihetetlennek tűnhet ez a fajta újra hasznosítás, viszont, ha egy vállalkozás számára valóban fontos a környezetvédelem kérdése, akár egy új divatmárka születését is eredményezheti.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://back2bag.blog.hu/api/trackback/id/tr416601132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása