Ne őrülj meg Karácsonykor! Vásárolj tudatosan!

2019. december 10. 15:42 - Back2Bag

Tedd a szívedre a kezed! Mi jut először az eszedbe, ha azt mondják Karácsony? Meghitt pillanatok a családdal? Őrületes kapkodás, hogy minden rendben legyen Szentestére? Fejvesztett rohangálás az ajándékokért, miközben halvány lila gőzöd sincs, kinek mit vegyél és inkább megveszel valami „huszadik ugyanazt”  csak, hogy ne legyen belőle sértődés?

Igaz, hogy nem csináltunk ezzel kapcsolatban semmilyen kutatást, de lenne rá egy fogadásunk, hogy az utolsó opciót választanák a legtöbben.

Lehetne másképp is!

Sajnos manapság a nagy túltermelés, a túlvásárlás melegágya a Karácsony, gyakorlatilag szinte pont annyira, mint a Black Friday. Mindenki össze-vissza vásárol mindenfélét, elkölt egy raklap pénzt, hitelekbe veri magát, csakhogy legyen mit a karácsonyfa alá tenni. De miért? Szerinted nagyobb lesz a szeretet, ha mindenféle csip-csup holmit vásárolsz a feleségednek, férjednek, gyerekednek? Azt gondolod, nagyobb mosollyal fogjátok végigcsinálni az ünnepeket, ha a legközelebb szembejövő nyolcvanadik kütyüt, bigyót adod ajándékba? Igen, az első gondolat, biztos az, hogy: naná!

Pedig, ha egy picit hátra dőlsz, nagy levegőt veszel, nem kattintasz az első webshop linkre, amit hírlevélben kaptál, sőt kicsit hamarabb elkezdesz azon gondolkodni, hogy vajon mivel tudnál praktikus ajándékot venni, aminek biztosan örülne is az ajándékozottad, no pláne még igazi értéket is képviselne (és itt most nem a gyémántra, a lapostévére, meg a toronyóra-lánccalra gondolunk), akkor kvázi sokkal kevesebb pénzből, értelmezhető ajándékra is tudnál költeni. Ráadásul úgy, hogy tuti örülne neki az, akinek szánod.
78991114_2466293723631413_2667821736229076992_n.jpg

Vegyük például azt, az eshetőséget is, amikor tudod, pontosabban fondorlatos módon kiderítetted, hogy mire van szüksége mondjuk a férjednek, feleségednek. Ha ügyes vagy, megindul a vezérhangya és elkezdesz körbenézni a témában.

Nézzünk mondjuk egy táskát! Elmész egy plázába, minden második boltban ugyanazt kapod, csak más címkével, Made in China mind... Persze, nem akarjuk degradálni a kínai holmikat, de tudjuk jól, tömeggyártás... és amit még nem tudunk róla.

Mi történhet végül?

Hát nagyjából két verzió: az egyikben úgy döntesz, hogy valamelyik tetsző darabot leszeded a polcról és a kasszához ballagsz, majd üdvözült mosollyal kivonulsz a boltból, hogy ezennel letudtad a vásárlást. A másikban egy kicsit tovább gondolod az ügyet, és azt mondod, inkább jobban körbenézel, mert valami mást szeretnél, valami különlegeset, és még esetleg gondolsz a fenntartható jövőre is (ez esetben pláne figyelj oda a csomagolásra is). Ilyenkor jöhet az internetes keresgélés, egyedi táskák, kiegészítők után.

És akkor ez lehet az a pont, amikor valami olyanra bukkansz, ami érték, ami értéket képvisel. Amitől a Te szíved is megdobbanhat és sokkal nagyobb lelkesedéssel teszed majd a fa alá, mint bármi mást.

Persze azért ma már sok lehetőség van, hogy ajándékkártyákat, meg élményeket adjunk, de vásárolhatsz kifejezetten olyan cuccokat is, amiknek történetük van. Illetve olyan ajándékokat is tudsz ma már venni, amelyek komoly értéket (és nem csak pénzben értendő) képviselnek.

20191129_113212.jpg

Van is erre egy szuper kezdeményezés az egyik budai bevásárlóközpontban. Ajándék Terminál néven indult ez a vásár, még tavaly, ami gyakorlatilag azt tűzte ki célul, hogy a magyar tervezőket segítsék és sokkal közelebb hozzák termékeiket a vásárlókhoz. Itt például neves és tehetséges dizájnerek által megálmodott egyedi ékszerekhez, noteszekhez, kisbútorokhoz is hozzájuthatsz, de akár még autóbelsőkből újraálmodott táskákat, és idén újításként például légzsákokból készült kabátokat is találsz.

79545517_2505651012895131_796122847452856320_n.jpg

Persze, valójában mindenki azt vesz, amit szeretne, de érdemes lenne, ha egy kicsit jobban megnéznéd a címkét, ha nem vetnéd bele magad a karácsonyi diliházba, hanem egy kicsit lelassulva átgondolnád, hogy mégis mire vágyhat a másik, és azt hogy tudnád a legjobb módon megvalósítani. Történettel, szeretettel...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://back2bag.blog.hu/api/trackback/id/tr7315346556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása