Tudatosan is lehetsz stílusos

2021. július 18. 14:43 - Back2Bag

„A stílus maga az ember”. Ezt a több száz éves Buffon idézetet valószínűleg nincs ember, aki ne hallotta volna még. Persze, az, hogy milyen a stílusunk, és itt egy kicsit már messzebbre tévedve, milyen módon öltözünk, azt az évtizedről-évtizedre változó, finomodó korszellem és a divat is befolyásolja.

És ha már divat, akkor szinte az is egyértelmű, hogy mára már ez az egyik legnagyobb szemetet termelő, pontosabban a második legnagyobb környezetszennyezéssel járó iparág. És itt egyrészt arról kell beszélnünk, hogy mennyi felesleges szemét keletkezik a fast fashion hódítása miatt, másrészt arról, hogy a ruhaneműk gyártása közben elképesztő terhet rovunk a környezetre.

217482842_256608282533796_6006159356149195727_n.jpg

Fast fashion – évszakonként 4-5 alkalommal vagy bizonyos láncolatoknál, akár hetente  cserélődő kollekciók...

Belegondolni is borzalmas, hogy mennyi ruhaneműt vagyunk képesek felhalmozni úgy, hogy sokszor egyes ruhákat, cipőket, táskákat, sosem hordunk, csak a gardróbunkat díszítik és évekig tároljuk, míg végül jobb esetben odaadjuk valakinek őket, rosszabb esetben a kukában landolnak. Ha ez a kép ismerős, akkor most abba is érdemes belegondolni, hogy a különböző fast fashion boltokban felhalmozott regiment áru, amit nem vásárolnak meg, vajon hol végzi...

Igaz nem annyira friss, de egy 2018-as kutatás szerint például az Egyesült Királyságban percenként (nem elírás), tehát percenként vásárolnak 2 tonna ruhát az emberek. Egészen elképesztő adat...

A gondolatmenetet folytatva nem mehetünk el a környezet károsító hatások mellett sem. Gondoltad volna például, hogy egy farmer előállításához, mire oda jut, hogy hordható állapotba kerüljön mintegy 10 ezer liter vízre van szükség? Ez is megdöbbentő, mint ahogy az is, hogy a soha nem hordott ruhák, táskák, cipők, melynek jó része nem lebomló anyagból készült milyen mértékű szennyezést jelent a természetnek.

Mi mit tehetünk ellene?

Nyilvánvaló, hogy igazi áttörést csak ezeknek az iparágaknak a globális szabályozása jelentené, ha még egyáltalán tudunk bármilyen szintű jóvátételre gondolni, de mivel a lobbik, és az érdekek miatt az ilyen mértékű változtatásra esély sincs, így csak „kicsiben” tehetünk valamit a jövőnkért.

A tudatos vásárlás, az átgondoltság, hogy szeretnéd tudni, milyen világban fog élni a gyermeked és az övé, mind apró lépés ugyan, de lépés. Ha valóban lépsz.

Mi léptünk. A Back2Bag márkája pont ebből a tudatosságból és a valódi tenni akarásból építkezik, hiszen egy autóbontó közepén „ülve” elképesztő mennyiségű újrahasznosítható – mások szemében akár szemétnek minősülő – anyagot lehet találni. Mi találtunk. Például légzsákokat, autókárpitokat, bőröket, biztonsági öveket, amelyek anyagából táskákat, kabátokat készítünk.

217431884_525832188568043_5215404399747793675_n.jpg

Az indulásunk óta figyelünk a divatra, a trendekre, hogy a Back2Bag termékeit tényleg életérzés legyen hordani. Nyitott szemmel járunk, folyamatosan fejlődünk, fejlesztünk, hogy olyan táskákat és egyéb kiegészítőket tervezzünk, amelyek mindamellett, hogy újrahasznosított anyagokból készülnek, a legszélesebb réteget is ki tudja szolgálni, mind stílusban, mind funkcionalitásban.

És akkor még itt sem állunk meg. Mivel ezek a táskák olyan anyagokból készültek, amelyeket majdhogynem az örökkévalóságra terveztek eredetileg az autókba, így szinte elnyűhetetlenek. Tehát amellett, hogy ilyen anyagokkal dolgozzunk, az volt a másik célunk, hogy hosszú ideig, azaz ne néhány hónapig, vagy egy-két évig hordható termékeket készítsünk.  

218957763_871448453773556_4529751177021694861_n.jpg

Azt gondoljuk, hogy a stílus tehát nem csak arról kellene, hogy szóljon a 21. században, hogy évszakonként akár többször is cseréljük a ruhaneműket, kiegészítőket, hanem arról, hogy tudatosan vásárolva, öltözködve teremtsünk egy kicsit is jobb világot a jövő generációinak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://back2bag.blog.hu/api/trackback/id/tr1216616408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása