Meglepő újrahasznosítások

2023. február 02. 12:15 - Back2Bag

Mindig meglepődnek azon, amikor azt mondjuk: légzsákvásznakat, autókárpitokat, kárpitbőröket és biztonsági öveket hasznosítunk újra, ráadásul azokból készítünk táskákat és kiegészítőket, sőt kabátokat vagy éppen kutya-ruhákat.

Tekintve, hogy autóbontót üzemeltetünk, a Back2Bag márkánk születésekor már-már alapadottság volt, hogy az ott fellelhető anyagokat gondoljuk újra és olyan tárgyakat, termékeket készítsünk belőlük, amelyek hosszú távon hasznosak és használhatók lesznek majd.

De mint mindenki, mi is nagyon kíváncsiak voltunk, hogy még mi-mindent lehet újrahasznosítani. Viszont még mielőtt belemennénk abba, hogy milyen meglepőnek számító megoldásokat találtunk a nagyvilágban, el szeretnénk mesélni, hogy legutóbb mi is egy nagyszerű felkérésnek tehettünk eleget. 

Az történt ugyanis, hogy egy müncheni székhelyű prémium autómárka azzal keresett meg minket, készítsünk táskákat egy korábban épülethálóként funkcionáló anyagból. Meg kell mondjuk őszintén, hogy nagy izgalommal álltunk elébe a feladatnak, hiszen ilyet még mi sem csináltunk. Persze igaz, hogy hasonló jellegű kezdeményezéseket láttunk már, de a Back2Bag alapvetően más anyagok újrahasznosítására van berendezkedve, így tényleg fantasztikus élmény volt ez a nem mindennapi projekt.

epulethalo_trailair.jpg

Visszatérve azonban az eredeti gondolathoz, most megmutatjuk, milyen ötleteket találtunk még a kutatásunk során.

Szerencsére a recycling látásmód ma már egyre nagyobb méreteket ölt, és az egészen kicsi márkáktól a világmárkákig nő azoknak a száma, amelyek különböző, akár maguk által fejlesztett technológiák segítségével igyekeznek megoldást találni az újrahasznosításra.

Cipőből újra cipő

Van például olyan cipőmárka, amelyik régi, megkopott, cipők darabjaiból készít ismét hordható lábbelit, ezzel is sokat téve a fenntartható jövőért.

Gumiabroncsból teniszlabda

Tudtad, hogy teniszlabdák is készülhetnek újrahasznosított anyagból? Pláne elhasznált abroncsból? Pedig igen.  A gumik egyes részeiből forgácsot készítenek, ami később pattogó kis zöld labdaként funkcionál majd tovább.

tennis-3524072_1920.jpeg

Halászhálóból fürdőruha

És ez nem is olyan újkeletű. Egyes márkák már évek óta készítenek halászhálóból Meglepő újrahasznosításokbikiniket vagy éppen fürdőnadrágokat. Ezeket a darabokat nem úgy kell elképzelni, hogy messziről lerí róluk az eredetük, de bőven elég már a tudat is, hogy milyen alapanyagból készült fürdőruhát viselünk.

Tengeri műanyaghulladékból farmer

Talán ez az egyik legmenőbb ruhaipari újrafelhasználás. Az óceánokból, tengerekből kihalászott műanyagokból, palackokból készít az egyik világmárka megfelelő eljárás mellett fonalat, amelyet aztán beleszőnek az anyagba. Egyes becslések szerint már több száz, illetve több ezer tonna műanyaghulladék került már ilyen formában újrahasznosításra a tengerekből. 

Misszió vagy inkább csak marketingfogás?

Minden bizonnyal akadnak még manapság is olyan cégek, márkák a nagyvilágban, amelyek látszatintézkedéseket hoznak, mert remek PR lehetőséget látnak a körforgásos gazdaságban,  de hiszünk abban, hogy hozzánk hasonlóan vannak még olyan kis- és multicégek is, amelyek valóban tesznek azért, hogy megfeleljenek a fenntarthatóság követelményeinek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://back2bag.blog.hu/api/trackback/id/tr4018039624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása